Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet indyczy z daktylami

Pasztet indyczy z daktylami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2122 Ocena: 47374

Dodano:

Odsłon: 4313

Pewnego dnia naszła nas ochota na wątróbkę z dużą ilością cebuli. Do tego pajda świeżutkiego chleba. Mega obiad! Ale zrobiliśmy to w ten sposób, by sporo zostało. Taka nadzieja na pasztet.

Składniki

  • 500 g wątróbki indyczej
  • 1 litr mleka
  • 500 g cebuli
  • 100 g świeżych daktyli (opcjonalnie suszonych)
  • 3 łyżki gęsiego smalcu
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml krupniku wiśniowego
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wątróbki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w mleku przez dwie godziny, (może być dłużej).
    Następnie osączamy na sicie.
    Cebule kroimy w piórka.
    Na rozgrzanym smalcu gęsim z dodatkiem oleju rzepakowego, szklimy cebulę, dodając osuszoną wątróbkę oraz pokrojone daktyle. Robimy to na dużym ogniu dodając wódkę.
    Całość doprawiamy solą i pieprzem. Lekko studzimy i mielimy na najmniejszych oczkach dwa razy.
    Ponownie wrzucamy na patelnię z łyżką smalcu gęsiego. Smażymy i gorący pasztet przekładamy do słoików. Zakręcamy i studzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń