Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pysznie kremowy , domowy na dobry dzień .
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 285
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1402
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 281
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1000
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 285
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1402
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 281
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1000
Składniki
Wątróbkę oczyszczamy i wstawiamy do gotowania na około 20 minut . Łopatkę wieprzową , kroimy w mniejsze kawałki i również wstawiamy do gotowania . Mięso musi być zakryte wodą . W trakcie gotowania , pozbywamy się szumów . Kiedy powierzchnia wody jest już czysta , dodajemy obraną marchew oraz liście laurowe , pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie . Mięso gotujemy około 45 minut .Następnie wyjmujemy z wywaru i odstawiamy do przestygnięcia , tak samo robimy z wątróbką . Do wywaru wrzucamy obraną i pokrojoną na cząstki cebulę , oraz czerstwą bułkę . Słoninę w tym czasie kroimy w kawałki. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzącej wody . Wykonanie : Łopatkę , wątróbkę , słoninę , marchewkę oraz zaparzoną cebulę i odciśniętą bułkę przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę . Dodajemy jajko , majeranek , gałkę muszkatołową , koperek . Dokładnie mieszamy , dodając rozpuszczoną kostkę rosołową . Jeżeli masa nadal jest zbyt zbita , dodajemy wywaru od gotowania . Jeżeli natomiast wyszła nam zbyt rzadka , dodajemy bułkę tartą . Całość doprawiamy pieprzem i solą do smaku . Masa powinna być puszysta i lekko rozprowadzająca się . Weźmy pod uwagę fakt że kiedy pasztet w słoikach nam zastygnie , delikatnie zmieni swoją konsystencję na gęstszą .
Gotową masę mięsną przekładam do przygotowanych słoików , dobrze zakręcam . Pasteryzowanie: Na dno szerokiego garnka wkładam ścierkę , ustawiam słoiki . Można również małe ściereczki powkładać między słoiki . Wlewam wodę tyle aby było zakryte około 3/4 wysokości słoików . Dlatego ważne jest aby słoiki miały mniej więcej tę samą wysokość . Na wolnym ogniu pasteryzujemy około 25 minut . Słoiki wyjmuję i ustawiam do góry dnem do czasu ostygnięcia. Ostygnięte słoiki z pasztetem przechowuję w lodówce. Życzę smacznego Małgośka w Kuchni .