Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet z czerwonej soczewicy

Pasztet z czerwonej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 209

Dodano:

Odsłon: 279

Bardzo smaczny pasztet warzywny.

Składniki

  • Soczewica czerwona (1/2 szklanki)
  • Kasza jaglana (1/3 szklanki)
  • Marchew (3 sztuki)
  • Cebula
  • Pietruszka
  • Siemię lniane (2 łyżki)
  • Przyprawy (sól, pieprz, majeranek, sos sojowy, pieprz ziołowy)
  • Czosnek (2 ząbki)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasztet z czerwonej soczewicy

Przygotowanie

  1. Soczewicę i kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości w osobnych garnkach. Odcedzić i odstawić do ostudzenia.

  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z posiekanym czosnkiem na odrobinie oleju. Marchew i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy na patelnię. Smażymy kilka minut.

  3. Soczewicę, kaszę i siemię lniane mielimy w blenderze lub maszynce do mięsa na gładką masę. Mieszamy razem z warzywami i doprawiamy do smaku.

  4. Wyrabiamy ręką, aż składniki dobrze się wymieszają. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

  5. Pieczemy około 60 minut. Po wyjęciu pasztet powinien być dość luźny. Po przestygnięciu nabierze odpowiedniej konsystencji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń