Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet z fasoli i grzybów

Przepis dnia 2021-03-09
Pasztet z fasoli i grzybów

Autor:

Przepisów i artykułów: 146 Ocena: 1641

Dodano:

Odsłon: 5558

Kto powiedział, że pasztet musi być mięsny? Nic bardziej mylnego! Poza mięsnymi mamy przecież pasztety warzywne, rybne, serowe i jak widać fasolowe :) Ten jest z aromatycznymi grzybami, doprawiony dobrze pieprzem i czosnkiem. Idealnym dodatkiem do pasztetu są sosy, np. żurawinowy czy chrzanowy. Pasuje również ogórek kiszony czy papryka marynowana. Jednym słowem ten pasztet jest pyszny, serdecznie polecam!

Składniki

  • 400 g fasoli Piękny Jaś
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2-3 jajka ( w zależności od wielkości )
  • 200 g grzybów suszonych
  • 300 g pieczarek
  • pół szklanki prażonych pestek słonecznika
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz do smaku ewentualnie 1 łyżka maggi
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasztet z fasoli i grzybów

Przygotowanie

  1. Fasolę i grzyby namoczyć dzień wcześniej na noc, oczywiście w osobnych naczyniach.

  2. Następnego dnia grzyby przecedzić zachowując wywar, wypłukać na sitku, wywar przecedzić przez gazę, ponownie zalać grzyby i gotować do miękkości ok. godziny.

  3. Z fasoli odlać wodę, zalać świeżą i gotować, dodając po pół godzinie marchew, pietruszkę i gotować dalej do miękkości, po czym odcedzić i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

  4. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki, smażyć do odparowania wody z pieczarek, dodać pod koniec masło.

  5. Fasolę, warzywa, grzyby i pieczarki z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

  6. Do masy dodać żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, słonecznik, sól, pieprz i ewentualnie łyżkę maggi, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i jeszcze raz delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

  7. Przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych tłuszczem o wym.23x10 cm i piec w piekarniku
    ( gazowym bez termoobiegu ) godzinę w temperaturze 200 °

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń