Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz alternatywy dla mięsnych pasztetów? Jednocześnie nie masz zbyt dużej ilości czasu na przygotowania? Wypróbuj nasz pasztet z soczewicy!
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 696
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 413
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13318
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 563
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 696
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 413
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13318
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 563
Składniki
Soczewicę dokładnie opłucz, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 25-30 minut). Odcedź i ostudź.
Cebule obierz i posiekaj w piórka. Ząbki czosnku obierz i również pokrój. Na odrobinie tłuszczu podsmaż, często mieszając. Odstaw.
Marchewki i pietruszkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka z niewielką ilością wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Posól i popieprz. Gotuj do miękkości (ok. 20-25 minut), następnie wyjmij przyprawy i ostudź warzywa. Wywar na razie zostaw.
Posiekaj drobno orzechy.
Do dużej miski włóż ugotowaną soczewicę, warzywa, podsmażoną cebulę i czosnek, jajka oraz przyprawy: paprykę, lubczyk, majeranek, sól i pieprz. Wlej też 2-3 łyżki wywaru, w którym gotowały się warzywa. Całość dokładnie zblenduj lub zmiel w maszynce na jednolitą, ale zwartą masę.
Keksówkę posmaruj olejem i wysyp posiekanymi orzechami. Przełóż masę do formy i wyrównaj wierzch.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-50 minut aż wierzch się lekko zarumieni. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.