Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz alternatywy dla mięsnych pasztetów? Jednocześnie nie masz zbyt dużej ilości czasu na przygotowania? Wypróbuj nasz pasztet z soczewicy!
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 29
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 48
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 29
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 48
Składniki
Soczewicę dokładnie opłucz, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 25-30 minut). Odcedź i ostudź.
Cebule obierz i posiekaj w piórka. Ząbki czosnku obierz i również pokrój. Na odrobinie tłuszczu podsmaż, często mieszając. Odstaw.
Marchewki i pietruszkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka z niewielką ilością wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Posól i popieprz. Gotuj do miękkości (ok. 20-25 minut), następnie wyjmij przyprawy i ostudź warzywa. Wywar na razie zostaw.
Posiekaj drobno orzechy.
Do dużej miski włóż ugotowaną soczewicę, warzywa, podsmażoną cebulę i czosnek, jajka oraz przyprawy: paprykę, lubczyk, majeranek, sól i pieprz. Wlej też 2-3 łyżki wywaru, w którym gotowały się warzywa. Całość dokładnie zblenduj lub zmiel w maszynce na jednolitą, ale zwartą masę.
Keksówkę posmaruj olejem i wysyp posiekanymi orzechami. Przełóż masę do formy i wyrównaj wierzch.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-50 minut aż wierzch się lekko zarumieni. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.