Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste placki drożdżowe nadziane kiełbasą, serem, kiszoną kapustą i aromatycznymi ziołami. Trudno się od nich oderwać.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6309
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6309
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Składniki
Wychodzi ok. 9 sporych placków, lub kilkanaście mniejszych. Ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, do środka kruszymy drożdże. posypujemy cukrem i zalewamy połową letniej wody. Kiedy drożdże lekko podrosną dodajemy resztę składników i zagniatamy dość miękkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia ( ok. 30 minut ). Nadzienie. W tym czasie siekamy kiełbasę i kapustę, ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Doprawiamy ziołami i mieszamy. Wyrośnięte ciasto odrywamy po kawałku, wałkujemy okrąg na grubość ok. 3-4 cm. Nakładamy farsz, naciągając ciasto zwijamy je w kopertę. Zamknięte ciasto lekko wałkujemy, tworząc kwadrat lub prostokąt. Placki przykrywamy na 10-15 minut. Potem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 195 C ok. 25 minut.