Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste placki drożdżowe nadziane kiełbasą, serem, kiszoną kapustą i aromatycznymi ziołami. Trudno się od nich oderwać.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 67
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 117
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 67
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 117
Składniki
Wychodzi ok. 9 sporych placków, lub kilkanaście mniejszych. Ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, do środka kruszymy drożdże. posypujemy cukrem i zalewamy połową letniej wody. Kiedy drożdże lekko podrosną dodajemy resztę składników i zagniatamy dość miękkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia ( ok. 30 minut ). Nadzienie. W tym czasie siekamy kiełbasę i kapustę, ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Doprawiamy ziołami i mieszamy. Wyrośnięte ciasto odrywamy po kawałku, wałkujemy okrąg na grubość ok. 3-4 cm. Nakładamy farsz, naciągając ciasto zwijamy je w kopertę. Zamknięte ciasto lekko wałkujemy, tworząc kwadrat lub prostokąt. Placki przykrywamy na 10-15 minut. Potem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 195 C ok. 25 minut.