Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pierogi z pieczonych warzyw. To danie zadowoli podniebienia wszystkich miłośników warzyw. Wyniki badań wykazują, że dodawanie rozmarynu i oregano do potraw, może okazać się naturalnym sposobem walki z cukrzycą.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16794
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 311
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 825
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23460
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16794
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 311
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 825
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23460
Składniki
Wychodzi kilkadziesiąt pierogów. Porcja dla 3-4 osób. Farsz. Warzywa obieramy, seler kroimy w plastry, marchewki w ćwiartki. Czosnek możemy obrać z łupiny lub nie, potem też dobrze wychodzi z łupiny. Wszystkie warzywa przekładamy na dużą blachę z papierem, polewamy obficie olejem, solimy, pieprzymy, dodajemy zioła, mieszamy najlepiej rękoma. Blachę wkładamy do piekarnika o temperaturze 190 stopni na ok. 30 minut. Po 20 minutach możemy obrócić warzywa na drugą stronę. Warzywa studzimy i rozdrabniamy, mogą zostać małe kawałki w całości.
Ciasto. Do miski z mąką dodajemy sól, olej i ciepłą wodę, mieszamy. Przekładamy na blat i zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odkładamy zawinięte w wilgotną ściereczkę lub folię na ok.10 minut. Z ciastem łatwo się pracuje i nie rwie się. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wykrawać kółka i na każde nakładać porcję farszu. Ciasto zebrać na okrągło w harmonijkę lekko unieść i zlepiać brzegi pierogów.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy, na małym ogniu, ok. 2-3 minut od wypłynięcia. Pierogi podaję z podsmażoną cebulką.