Do góry

Śniadania Przepis na:

Pierogi wege

Pierogi wege

Autor:

Przepisów i artykułów: 831 Ocena: 16409

Dodano:

Odsłon: 494

Pyszne pierogi z pieczonych warzyw. To danie zadowoli podniebienia wszystkich miłośników warzyw. Wyniki badań wykazują, że dodawanie rozmarynu i oregano do potraw, może okazać się naturalnym sposobem walki z cukrzycą.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 125 g
  • ciepła woda ok.63 ml
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • szczypta soli
  • Farsz : 4 spore marchewki
  • 1 seler
  • 3-4 ząbki czosnku, kawałek imbiru
  • rozmaryn, oregano
  • pieprz cytrynowy i szczypta czarnego
  • gałka muszkatołowa
  • tandoori masala
  • sól
  • olej rzepakowy kilka łyżek
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi wege

Przygotowanie

  1. Wychodzi kilkadziesiąt pierogów. Porcja dla 3-4 osób.
    Farsz.
    Warzywa obieramy, seler kroimy w plastry, marchewki w ćwiartki.
    Czosnek możemy obrać z łupiny lub nie, potem też dobrze wychodzi z łupiny.
    Wszystkie warzywa przekładamy na dużą blachę z papierem, polewamy obficie olejem, solimy, pieprzymy, dodajemy zioła, mieszamy najlepiej rękoma.
    Blachę wkładamy do piekarnika o temperaturze 190 stopni na ok. 30 minut.
    Po 20 minutach możemy obrócić warzywa na drugą stronę.
    Warzywa studzimy i rozdrabniamy, mogą zostać małe kawałki w całości.

  2. Ciasto.
    Do miski z mąką dodajemy sól, olej i ciepłą wodę, mieszamy. Przekładamy na blat i zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odkładamy zawinięte w wilgotną ściereczkę lub folię na ok.10 minut.
    Z ciastem łatwo się pracuje i nie rwie się.
    Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
    Wykrawać kółka i na każde nakładać porcję farszu.
    Ciasto zebrać na okrągło w harmonijkę lekko unieść i zlepiać brzegi pierogów.

  3. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy, na małym ogniu, ok. 2-3 minut od wypłynięcia.
    Pierogi podaję z podsmażoną cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń