Do góry

Śniadania Przepis na:

Pizza paprykowa " zamykana "

Pizza paprykowa   zamykana

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 19506

Dodano:

Odsłon: 322

Moje spojrzenie na Włoską pizzę. Kocham kwiaty i nie mogło ich zabraknąć w tej pizzy. Ciasto wzbogacone natką pietruszki. Nadzienie zamknięte pomiędzy płatami ciasta.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 300 g
  • woda 125 ml
  • drożdże 13g
  • olej 4 łyżki
  • szczypta cukru
  • sól większa szczypta
  • posiekana natka pietruszki 1 duża garść
  • Nadzienie : 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • olej 1-2 łyżki
  • słodka papryka 1/2 łyżki
  • szczypta chili
  • dodatkowo : mozzarella 200 g
  • pomidor koktajlowy + natka pietruszki
  • Ketchup
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pizza paprykowa " zamykana "

Przygotowanie

  1. Wielkość ok. 31 cm.
    Z papryki wycinamy kilka małych kwiatuszków.
    Paprykę i cebulę kroimy w cienką kosteczkę i przesmażamy na oleju z dodatkiem słodkiej papryki.
    Po krótkim smażeniu patelnię przykrywamy i dusimy warzywa ok. 10 minut, pod koniec dodajemy chili. Studzimy.
    Ciasto.
    Drożdże przełożyć do garnuszka , dodać szczyptę cukru i 3-4 łyżki letniej wody.
    Mąkę przesiać do miski.
    Gdy drożdże podrosną przełożyć je do miski z mąką, dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
    Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
    Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

  2. Z wyrośniętego ciasta oderwać kawałek mniejszy niż 3/4 ciasta i rozwałkować na duży placek.
    Placek przenosimy na dużą blachę z papierem.
    Pośrodku ciasta nakładamy uduszone warzywa, zostawiając kilka cm na brzegach.

  3. Wałkujemy resztę ciasta i przykrywamy nim nadzienie.
    Wolne boki posypujemy częścią sera i zawijamy je do środka , dobrze dociskając.

  4. Ciasto przykrywamy ściereczką ma jakieś 15 minut, przed samym pieczeniem robimy kilka dziurek na środku ciasta.
    Pieczemy w 200 C około 20-25 minut.
    Potem środek posypujemy startym serem i dekorujemy .
    Pizzę szybko wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze około 10 minut.

  5. I gotowe.
    Podajemy z ketchupem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 23 lipca Ciekawy i smakowity pomysł. Prezentuje się tak uroczo, że szkoda kroić:(

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 23 lipca Swietny przepis i jak zwykle pieknie wyglada co bardzo zacheca!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker 23 lipca Pizza, która wygląda jak letnia łąka - nie dość, że pysznie, to jeszcze kreatywnie. Gratulujemy pomysłu :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 lipca Sister, u Ciebie jak zawsze pysznie, pomysłowo i kolorowo :) Super przepis, mniam, mniam :) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń