Do góry

Śniadania Przepis na:

Pizza z cukinią

Przepis dnia 2020-06-07
Pizza z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 690 Ocena: 13219

Dodano:

Odsłon: 342

Prosta i smaczna, niewiele składników, polecam.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 300 g
  • olej 4 łyżki
  • woda letnia 125-130 ml
  • szczypta soli i cukru
  • oregano 1 łyżeczka
  • Nadzienie : 1 cukinia
  • 3-4 pomidory koktailowe
  • oregano
  • sól i pieprz
  • ser gorgonzola pikantny 50 g
  • ketchup 3-4 łyżki
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pizza z cukinią

Przygotowanie

  1. Blaszka do pizzy 29 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
    Obieraczką naokoło pokroić cukinię w wstążki.
    Resztę cukinii pokroić w dość cienkie plasterki. Wszystko posolić, wymieszać i przełożyć na sitko.
    Kiedy cukinia puści soki, przepłukać wodą i osuszyć.
    Na patelni rozgrzać olej, włożyć cukinię, doprawić oregano, pieprzem i krótko przesmażyć mieszając.
    Ja smażyłam oddzielnie plasterki i wstążki. Te drugie smażyłam krócej żeby nie straciły koloru.
    Ciasto.
    Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, oregano, cukier, olej z wodą i solą.
    Zagnieść luźne ciasto i rozłożyć na blaszce.
    Odstawić na 20 minut do podrośnięcia.
    Boki ciasta oszczypać palcami tworząc dekoracyjny wzór.
    Potem ciasto lekko posmarować ketchupem, rozłożyć cukinię w plasterkach wymieszaną z serem.
    Następnie kłaść wstążki i połówki pomidorków.
    Pizzę piec w 190 C przez około 30 minut.
    Gotową można polać ketchupem.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 maja BAJECZKA :)
Czasem robimy coś podobnego, taka warzywna z przewagą właśnie cukinii, jest pyszna :)
Placki z cukinii w sezonie, to u nas częściej goszczą niż te z ziemniaków. Ogólnie cukinia jest dobra do wszystkiego i chyba na wszystko :)
Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń