Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna wersja mini pizzy z serem i parówkami w mniejszym formacie. Pizzerinki to doskonały sposób na sprzątanie lodówki, u mnie dzisiaj resztki parówek i rukola.
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 533
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75341
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1602
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 533
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75341
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1602
Składniki
Wychodzi sporych 6 sztuk. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokruszone drożdże, cukier, trochę ciepłej wody. Poczekaj kilka minut aż drożdże lekko podrosną. Wtedy dodaj resztę wody, oliwę, zioła i sól. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć i wyrabiaj kilka minut. Zagniecione ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Z parówek zdejmij osłonki i wyparz kilka minut w gorącej wodzie. Potem pokrój w plasterki a część z nich w cieniutkie paseczki. Wyrośnięte ciasto podziel go na 6 równych porcji. Z każdej uformuj kulę i rozwałkuj lub rozpłaszcz ją na cienki placek. Na każdy placek nakładaj plasterki parówek i starty ser. Część sera zostaw do posypania bułek. Podnieś boki do góry, uformuj bułeczki i przenieś je na blaszkę z papierem. Bułeczki przykryj i odstaw na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 190 C. Bułki przed pieczeniem posmaruj ketchupem i posyp cieniutkimi paseczkami parówek.
Piecz bułki około 25 minut. Na dwie minuty przed końcem pieczenia bułki posyp pozostałym serem. Pizzerinki podajemy z rukolą.