Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pszenno-orkiszowe mini pizze ze smakowitymi dodatkami - szynką, oliwkami i figami. Świetnie smakują na ciepło i na zimno.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1464
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1464
Składniki
* do wykonania sosu używałam mojego domowego "ketchupu" z przepisu: https://smaker.pl/moje-przepisy-przetwory/przepis-ketchup-idealny-do-sosow,1927235,sprytnachochla.html Można wykorzystać passatę pomidorową, ale warto ją doprawić. Ciasto: Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem. Powinno być letnie, a masło musi całkowicie się roztopić. Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąkami, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i nieklejące. Odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Sos: Cebulę kroimy na bardzo drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż będzie szklista. Dodajemy "ketchup" lub passatę i smażymy, aż zgęstnieje. Na końcu doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostudzenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 lub 4 części. Z każdej formujemy kulkę. Rozpłaszczamy ją i rozwałkowujemy na grubość ok 1cm, podsypując kaszą manną. Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 10-15 minut. Dodatki: Pieczarki, oliwki i figę kroimy w plasterki, szynkę w paseczki. Mini pizze smarujemy sosem, układamy dodatki i posypujemy serem. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 -25 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.