Do góry

Śniadania Przepis na:

Placki bananowe na serku wiejskim

Placki bananowe na serku wiejskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2938

Dodano:

Odsłon: 1273

Placki bananowe na serku wiejskim to pyszne placuszki idealne dla dzieci i dorosłych. Będą fajną propozycją na śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolację. Zrobiłam je na bazie rozgniecionego banana i serka wiejskiego. Dodałam tez trochę jogurtu naturalnego, który można też zastąpić serkiem waniliowym.

Składniki

  • 1 mały banan lub 0,5 dużego
  • ok. 150g serka wiejskiego razem ze śmietanką
  • ok. 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • ok. 0,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 16g cukru waniliowego
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki bananowe na serku wiejskim

Przygotowanie

  1. Serek wiejski razem ze śmietanką wyłożyłam na głęboki talerz od zupy i rozgniotłam widelcem. Przełożyłam go do miski.Banana obrałam i również rozgniotłam widelcem na talerzu. Dodałam do serka wiejskiego. Do miski z serkiem i bananem wbiłam jajko. Wsypałam mąkę tortową i proszek do pieczenia. Dodałam cukier waniliowy i jogurt naturalny. Wszystkie składniki zmiksowałam mikserem na jednolite ciasto. Ciasto wyszło dość gęste. Na patelni naleśnikowej rozgrzałam kilka łyżek oleju i na gorący wykładałam porcje ciasta. Mniej więcej dawałam jedną łyżkę ciasta na jeden placuszek i lekko rozsmarowywałam. Placki smażyłam na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu placki wyłożyłam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Przed podaniem oprószyłam placki cukrem pudrem. Dodatkowo placki podałam z dżemem z czarnej porzeczki. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 12 placuszków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 19 kwietnia Pyszniutke placuszki! Zabieram przepis i dziekuje!
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń