Do góry

Śniadania Przepis na:

Placki z dynią i jabłkami – pyszne i proste

Placki z dynią i jabłkami – pyszne i proste

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 79053

Dodano:

Odsłon: 4683

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na placki z dynią i jabłkami. Placki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. A że sezon dyniowy w pełni, to polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie około 18 placków
  • 300 g dyni (po obraniu)
  • około 250 g jabłek (przed obraniem)
  • 220 g mąki pszennej
  • 150 ml maślanki (może być kefir, zsiadłe mleko)
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię dokładnie myję wybieram gniazda nasienne i obieram ze skórki. Tak przygotowaną dynię ścieram na tarce o grubych oczkach.
    Jabłka również ścieram na tarce o grubych oczkach. Jabłka można obrać lub zetrzeć ze skórką.

  2. Do miski przekładam jajka, maślankę, sól, sodę, cukier i dokładnie mieszam. Następnie dodaję dynię i jabłka i mieszam. Na koniec dodaję mąkę i dokładnie mieszam, tak żeby nie było grudek – ciasto jest gotowe.

  3. Smażenie placków:
    Placki smażę na rozgrzanym oleju na patelni, z obydwu stron na jasno brązowy kolor. Placki smażę na najmniejszym płomieniu. Usmażone układam na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

    Placki z dynią są gotowe, można się częstować. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń