Do góry

Śniadania Przepis na:

Placki z jabłkami

Placki z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 2604

Przepis na najlepsze i najszybsze placki z jabłkami. Smak mojego dzieciństwa. Delikatnie chrupiące a zarazem miękkie i puszyste w środku. Przepis mojej mamy, babci i mój. Posypane dużą ilością cukru pudru, z ogromną ilością jabłek, pachnące. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe z kubkiem gorącej herbaty z cytryną.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jaja
  • Łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki sody
  • 3 duże jabłka (antonówki)
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski należy wbić jaja, wlać mleko i wsypać cukier. Wymieszać do połączenia składników. Dodawać stopniowo mąkę, a na koniec sodę. Mieszać do pojawienia się widocznych pęcherzyków powietrza.

    Jabłka obieramy i kropimy w nieregularne kształty. Wrzucamy do ciasta. Mieszamy.

    Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcję ciasta i smażymy na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru.

    Po usmażeniu placki zdejmuję na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Placki posypujemy cukrem pudrem.

  2. Jeśli ktoś lubi można dodać 1 łyżeczkę cynamonu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń