Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiasz słodkie dania, ale przejadły już ci się naleśniki z dżemem i pierogi z serem? Istnieje mnóstwo potraw na słodko, które możesz przyrządzić na obiad lub śniadanie. Jedną z nich są placki z maślanki – lekkie, kremowe, puchate, po prostu wyśmienite. Smaży się je tak mniej więcej, jak naleśniki, choć sama technika ich wykonania jest znacznie prostsza i wymaga mniej wprawy. Placki z maślanki nie mają prawa się nie udać! Podobnie jak w przypadku naleśników, możesz podać je na wiele sposobów – z owocami, konfiturą, bitą śmietaną, serkiem homogenizowanym i wieloma innym dodatkami. Możesz też zrezygnować z dodania do ciasta cukru i przyrządzić placki wytrawne, np. z serem gorgonzola i szynką.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 74
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 74
Składniki
Do miski wlej maślankę, wbij jajko i wymieszaj do połączenia składników.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, sodę, cukier, cukier waniliowy i sól. Połącz z maślanką i wymieszaj na jednolite ciasto (mikserem lub rózgą cukierniczą).
Rozgrzej olej na patelni (na średniej mocy palnika) i wylej 2-3 porce ciasta w dość dużych odstępach. Smaż 1-2 minuty z każdej strony – aż placki się zarumienią.
Usmażone placki układaj na ręczniku papierowym (by wchłonął nadmiar tłuszczu). Podawaj gorące lub schłodzone, z dodatkiem ulubionych owoców lub konfitury. Możesz tez oprószyć placki z maślanki cukrem pudrem lub oblać syropem klonowym (lub innym, który lubisz).