Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ostatnią sobotę przygotowałam pyszne, komfortowe śniadanie – placki z serka wiejskiego. Serek wiejski, inaczej serek “grani”, często jest obecny w mojej lodówce. Wprawdzie nie bardzo nadaje się na kanapki, bo twarogowe granulki zatopione w śmietance po prostu z nich spływają, ale idealnie wyjada się ten serek łyżeczką. Można zagryźć chlebem lub bułką, więc to taka dekonstrukcja kanapki. Bez trudu kupisz również wersję ze zmniejszoną zawartością tłuszczu, a to może być ważne, jeśli zależy Ci na ograniczeniu spożywanych kalorii. Placki z serka wiejskiego bardzo lubią dzieci i wszelkie łasuchy. Są idealne na leniwe śniadanie, lekko słodki obiad oraz na “najprzyjemniejszy posiłek dnia”, czyli podwieczorek.
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 232
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 124
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 251
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2216
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 119
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 110
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 232
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 124
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 251
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2216
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 119
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 110
Składniki
Jajka wbij do miski, dodaj szczyptę soli oraz cukier (lub słodzik) i ubij do lekkiego spienienia.
Do oddzielnego naczynia przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek dodaj twarożek ziarnisty i mąkę z proszkiem, wymieszaj dokładnie łyżką.
Na rozgrzaną patelnię włóż nieco tłuszczu – masło klarowane, olej kokosowy lub palmowy, ewentualnie inny olej przeznaczony do smażenia.
Na dobrze nagrzany tłuszcz wykładaj po pełnej łyżce stołowej ciasta na każdy placek.
Jeśli chcesz, możesz ułożyć plasterki owoców na każdym placuszku, wciskając je lekko w ciasto. Smaż placki z jednej strony do zrumienienia, a następnie przewróć ostrożnie przy pomocy szerokiej łopatki. Z drugiej strony smażą się nieco krócej.
Rumiane placki z serka wiejskiego podawaj na ciepło, zaraz po usmażeniu. Najlepiej smakują ze świeżymi owocami, sałatką owocową, miodem, słodkim sosem, konfiturą lub jogurtem. Możesz je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, by zyskały ładny, rustykalny wygląd.
Placki z serka wiejskiego całkiem dobrze smakują również po wystudzeniu, dzięki czemu można włożyć je do pudełka śniadaniowego. Nadają się więc nie tylko na leniwe sobotnie śniadanie