Placki ziemniaczane (chrupiące) z wędzonym boczkiem i szczypiorem.

Chrupiące placki z młodych ziemniaków do których dodałam zmielony, gotowany boczek wędzony, natkę pietruszki, koper i drobno pokrojony pęczek szczypioru.
Placki ziemniaczane (chrupiące) z wędzonym boczkiem i szczypiorem.
Składniki
- młode ziemniaki 10 szt.
- boczek wędzony, ugotowany i zmielony 30 dag
- natka pietruszki
- Koperek
- szczypior pęczek
- jajka kurze 2 szt.
- mąka pszenna 2 łyżki
- sól 1 łyżeczka (do smaku)
- pieprz ziołowy 1 łyżeczka
- majeranek 1 łyżeczka
Składniki
- młode ziemniaki 10 szt.
- boczek wędzony, ugotowany i zmielony 30 dag
- natka pietruszki
- Koperek
- szczypior pęczek
- jajka kurze 2 szt.
- mąka pszenna 2 łyżki
- sól 1 łyżeczka (do smaku)
- pieprz ziołowy 1 łyżeczka
- majeranek 1 łyżeczka

Etapy przygotowania
Obrane, wymyte młode ziemniaki trzemy na dużych oczkach połowę a drugą połowę przez drobne oczka. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, pieprz ziołowy, mieszamy. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i koper, mieszamy. Wbijamy jajka i dodajemy zmielony boczek wędzony (gotowany), mieszamy. Na koniec dodajemy wymyty, drobno pokrojony szczypior, majeranek, wszystkie składniki mieszamy i przykrywamy ciasto, odstawiamy na godzinę do lodówki żeby sobie odpoczęło.

Po tym czasie smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor z obu stron, na chrupiące. Usmażone placki osączamy z oleju na papierowych ręczniczkach.

Smacznego!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
Odsłon: 17936

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe naleśniki na słono, a do tego...
- Wielkanoc
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 133

Co powiesz na chleb z frytkownicy beztłuszczowej, który przygotujesz błyskawi...
Odsłon: 2482

dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezenta...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 390
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
Odsłon: 17936

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe naleśniki na słono, a do tego...
- Wielkanoc
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 133

Co powiesz na chleb z frytkownicy beztłuszczowej, który przygotujesz błyskawi...
Odsłon: 2482

dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezenta...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 390



Składniki
- młode ziemniaki 10 szt.
- boczek wędzony, ugotowany i zmielony 30 dag
- natka pietruszki
- Koperek
- szczypior pęczek
- jajka kurze 2 szt.
- mąka pszenna 2 łyżki
- sól 1 łyżeczka (do smaku)
- pieprz ziołowy 1 łyżeczka
- majeranek 1 łyżeczka
Obrane, wymyte młode ziemniaki trzemy na dużych oczkach połowę a drugą połowę przez drobne oczka. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, pieprz ziołowy, mieszamy. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i koper, mieszamy. Wbijamy jajka i dodajemy zmielony boczek wędzony (gotowany), mieszamy. Na koniec dodajemy wymyty, drobno pokrojony szczypior, majeranek, wszystkie składniki mieszamy i przykrywamy ciasto, odstawiamy na godzinę do lodówki żeby sobie odpoczęło.
Po tym czasie smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor z obu stron, na chrupiące. Usmażone placki osączamy z oleju na papierowych ręczniczkach.
Smacznego!!!