Do góry

Śniadania Przepis na:

Placki ziemniaczane po bawarsku

Placki ziemniaczane po bawarsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 149 Ocena: 2312

Dodano:

Odsłon: 1829

Kolejny przepis z kajecika Mamy. Dlaczego placki ziemniaczane, skoro ziemniaki są tu tylko dodatkiem - nie mam pojęcia. I dlaczego po bawarsku, też nie wiem - może przez dodatek kiełbasy. Ale mniejsza o sens nazwy, grunt, że te placuszki są naprawdę pyszne na śniadanie czy kolację! :)

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe:
  • mąka
  • woda
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • Dodatkowo:
  • 2-3 ziemniaki starte na dużych oczkach tarki
  • pętko kiełbasy
  • 1 spora cebula
  • sól
  • pieprz
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane po bawarsku

Przygotowanie

  1. Z mąki, wody, mleka, jajek i oleju przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe. Dodajemy do tego starte ziemniaki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Kiełbasę również kroimy w kostkę i podsmażamy. Jedno i drugie trochę studzimy, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  2. Placuszki smażymy na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
    Podajemy z keczupem lub śmietaną i natką pietruszki.












    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń