Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze w sobotę na śniadanie :)
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113603
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113603
Składniki
Jabłko (duże) obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcisnąć porzadnie sok. Do wiórków dodać dwie łyżki maki przennej i dwie razowej (niekoniecznie - moze być sama przenna). Dodac całe jajko. Mieszać i dodać tyle jogurtu naturalnego by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany - tak by trzymało kształt po wyłożeniu na patelnię. Nałożyc jak najcieńsze placuszki na rozgrzana patelnię (jeśłi mamy dobrą smażymy bez tłuszczu, jeśli nie to tylko na odrobinie masła, na oleju nie będą takie smaczne) Smażymy na malutkim ogniu aż kolor będzie złoty. Podajemy z ubitą i posłodzoną odrobinę kremówką oraz z owocami najlepiej sezonowymi. KILKA RAD: Kremówka musi być schłodzona inaczej sie nie ubije. Placuszki musza trochę przestygnąć inaczej cała śmietana się rozpuści. Można dodac łyżkę płatków górskich, orkiszowych lub innych. Wtedy placuszki będą chrupiące. Cukier do śmietanki dodawać rozsądnie ponieważ bardzo łatwo ją przesłodzic. Najlepiej stopniowo i popróbować :)