Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze w sobotę na śniadanie :)
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2076
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3305
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 2436
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2076
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3305
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 2436
Składniki
Jabłko (duże) obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcisnąć porzadnie sok. Do wiórków dodać dwie łyżki maki przennej i dwie razowej (niekoniecznie - moze być sama przenna). Dodac całe jajko. Mieszać i dodać tyle jogurtu naturalnego by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany - tak by trzymało kształt po wyłożeniu na patelnię. Nałożyc jak najcieńsze placuszki na rozgrzana patelnię (jeśłi mamy dobrą smażymy bez tłuszczu, jeśli nie to tylko na odrobinie masła, na oleju nie będą takie smaczne) Smażymy na malutkim ogniu aż kolor będzie złoty. Podajemy z ubitą i posłodzoną odrobinę kremówką oraz z owocami najlepiej sezonowymi. KILKA RAD: Kremówka musi być schłodzona inaczej sie nie ubije. Placuszki musza trochę przestygnąć inaczej cała śmietana się rozpuści. Można dodac łyżkę płatków górskich, orkiszowych lub innych. Wtedy placuszki będą chrupiące. Cukier do śmietanki dodawać rozsądnie ponieważ bardzo łatwo ją przesłodzic. Najlepiej stopniowo i popróbować :)