Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze w sobotę na śniadanie :)
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35682
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1201
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1755
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5999
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35682
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1201
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1755
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5999
        
        
                Składniki
Jabłko (duże) obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcisnąć porzadnie sok. Do wiórków dodać dwie łyżki maki przennej i dwie razowej (niekoniecznie - moze być sama przenna). Dodac całe jajko. Mieszać i dodać tyle jogurtu naturalnego by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany - tak by trzymało kształt po wyłożeniu na patelnię. Nałożyc jak najcieńsze placuszki na rozgrzana patelnię (jeśłi mamy dobrą smażymy bez tłuszczu, jeśli nie to tylko na odrobinie masła, na oleju nie będą takie smaczne) Smażymy na malutkim ogniu aż kolor będzie złoty. Podajemy z ubitą i posłodzoną odrobinę kremówką oraz z owocami najlepiej sezonowymi. KILKA RAD: Kremówka musi być schłodzona inaczej sie nie ubije. Placuszki musza trochę przestygnąć inaczej cała śmietana się rozpuści. Można dodac łyżkę płatków górskich, orkiszowych lub innych. Wtedy placuszki będą chrupiące. Cukier do śmietanki dodawać rozsądnie ponieważ bardzo łatwo ją przesłodzic. Najlepiej stopniowo i popróbować :)