Do góry

Śniadania Przepis na:

Placuszki z czekoladą w środku

Placuszki z czekoladą w środku

Autor:

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 2677

Dodano:

Odsłon: 5996

Placuszki z czekoladą - ale nie na wierzchu, tylko w środku. Pyszna czekoladowa niespodzianka po przekrojeniu.

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 gorzka albo deserowa czekolada
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, w jednej misce.
    W drugiej misce wymieszać jajko z mlekiem - przelać do suchych składników i zmiksować na gładką masę.
    Czekoladę rozpuścić ( w misce metalowej umieszczonej na garnku z gotującą wodą).
    Deskę do krojenia wyłożyć folią spożywczą. Na niej za pomocą łyżki kłaść po 1 łyżce czekolady i lekko rozpłaszczać żeby utworzyły się cienkie, płaskie kółka ( mi wyszło 9).
    Czekoladę z deską odstawić w zimne miejsce - lodówka ( lub balkon w zimie).

  2. Po schłodzeniu oddzielić plasterki czekolady od foli i trzymać w zimnym miejscu podczas smażenia placków
    Na patelni rozgrzać olej, za pomocą łyżki wykładać ciasto formując płaskie placuszki o większej średnicy niż plasterki czekolady ( zostawiając ok 1-1.5 cm obwódkę).
    Na placuszkach położyć kawałki czekolady i wierzch znów przykryć ciastem, tak żeby przykrył czekoladę.
    Smażyć z obu stron na rumiano.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń