Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, puszyste placuszki z dodatkiem puree z dyni, podane ze śliwkami zasmażonymi z cynamonem
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 61
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 635
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 65
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 61
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 635
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 65
Składniki
Żółtka oddzielić od białek Pure przełożyć do miski, dodać żółtka, jogurt i cukier, wymieszać. Masło rozpuścić , dodać do dyni, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek i cynamon. Przesypać suche składniki do mokrych i wymieszać. Białka ubić, delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. W razie konieczności dodać więcej jogurty/mleka ( jego konsystencja w dużej mierze zależeć będzie od tego jak dużo wody miała dynia).
Smażyć na oleju z obu stron na rumiano. Śliwki umyć, przekroić każdą na pół, wypestkować. W garnku rozgrzać masło, dodać śliwki i cukier i na bardzo małym ogniu smażyć śliwki ok 15 minut, często mieszając, na koniec dodać cynamon. Podawać z placuszkami.