Te wytrawne placuszki nadają się na każdy posiłek. Smaczne są na ciepło i na zimno:)
Plcki z sera Capri i cebuli
Składniki
- Ser Capri - 250 g
- Jajka XL - 3 szt
- Mąka przenna - 80 g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Mleko - 1 łyżka
- Cebula - 1 szt ok. 100g
- Przyprawa do Tzatziki - 1 łyżka
- Olej - 1 łyżka
- Olej do smażenia
Składniki
- Ser Capri - 250 g
- Jajka XL - 3 szt
- Mąka przenna - 80 g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Mleko - 1 łyżka
- Cebula - 1 szt ok. 100g
- Przyprawa do Tzatziki - 1 łyżka
- Olej - 1 łyżka
- Olej do smażenia

Potrzebne przybory kuchenne
nóż, deska do krojenia, łyżka, miska, mikser, sitko, waga kuchenna, naczynie na mąkę
Etapy przygotowania
Cebulkę obieram i kroję w drobniutką kostkę. Ser wkładam do miski i rozdrabniam widelcem. Dodaję jajka, łyżkę oleju, łyżkę mleka, przyprawę tzatziki i miksuję na mniej więcej gładką masę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewam do masy, cały czas miksuję. Na koniec dodaję cebulkę i dokładnie mieszam z ciastem. Rozgrzewam patelnię i pędzelkiem smaruję cienko olejem. Nakładam łyżką porcje ciasta i smażę placuszki z obu stron na rumiano.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18492
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18492



Składniki
- Ser Capri - 250 g
- Jajka XL - 3 szt
- Mąka przenna - 80 g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Mleko - 1 łyżka
- Cebula - 1 szt ok. 100g
- Przyprawa do Tzatziki - 1 łyżka
- Olej - 1 łyżka
- Olej do smażenia
Cebulkę obieram i kroję w drobniutką kostkę. Ser wkładam do miski i rozdrabniam widelcem. Dodaję jajka, łyżkę oleju, łyżkę mleka, przyprawę tzatziki i miksuję na mniej więcej gładką masę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewam do masy, cały czas miksuję. Na koniec dodaję cebulkę i dokładnie mieszam z ciastem. Rozgrzewam patelnię i pędzelkiem smaruję cienko olejem. Nakładam łyżką porcje ciasta i smażę placuszki z obu stron na rumiano.