Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z ostatniej książki Jamiego " 5 Składników". Książka zawiera w sobie mnóstwo inspiracji które przygotujemy w zaskakująco szybkim tempie i z minimalnej ilości produktów. Oprócz tytułowych 5 składników Jamie podaje składniki bazowe, które występują we wszystkich daniach i są podane na pierwszych stronach książki. U mnie wersja bez chilli.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Składniki
W rondelku gotujemy wodę. Gdy będzie się mocno gotowała powoli wkładamy jajka i gotujemy dokładnie 5 1/2 min., po czym przelewamy zimną wodą. W misce mieszamy mąkę ze szczyptą soli, 1,5 łyżki jogurtu naturalnego i jedną łyżką oliwy. Zagniatamy ciasto. Formujemy owalny pacek o grubości ok. 1/2 cm. Smażymy na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni. Ok. 3 min z każdej strony. Na talerz przekładamy podpłomyk, smarujemy chutneyem, kładziemy wcześniej obrane jajka, oprószamy solą i pieprzem. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego.