Do góry

Śniadania Przepis na:

Polędwica ze schabu podsuszana

Polędwica ze schabu podsuszana

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 942

Dodano:

Odsłon: 458

Wędliny dojrzewające i podsuszane mają bardzo wyraźny aromat i smak. Wystarczy bardzo cieniutki plasterek na kanapkę a wrażenia smakowe będą na najwyższym poziomie. Polędwica ze schabu jest sucha, niskokaloryczna i niezwykle aromatyczna.

Składniki

  • Schab b/k ok.1 kg
  • Przyprawy: Sól peklowa 20-30g /kg mięsa, Czosnek suszony (2-3 łyżeczki), Pieprz, Mieszanka ziołowa np. zioła prowansalskie.
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Przygotować mieszankę peklującą z przyprawami
    2. Schab przekroić wzdłuż na dwa długie kawałki. Obtoczyć dokładnie w przyprawach

  2. 3. Odstawić do lodówki na 5-7 dni (peklowanie suche), codziennie sprawdzać (odlać płyn, dosypać przypraw, obracać)

  3. 4. Osuszyć kilka godzin przed wędzeniem w temp. pokojowej

  4. Wędzenie:
    1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć wędlinę
    2. Osuszyć je ok. 1 godziny.
    3. Wędzić ok. 2 h w temp. 60 st. C lub 3h w temp. 40 st. C.

  5. Parzenie: BRAK

    Dojrzewanie: w przewiewnym suchym miejscu powiesić na ok. 1-2 tygodni. Ja pierwszy tydzień suszę w spiżarni w temp. ok. 20 st. C i wilgotności ok. 50%, a następny tydzień w garażu w temp. 15-16 st. C.
    Optimum wilgotności powietrza to 50-65%.

    Kontrolować czy nie pleśnieje.

    Cały opis procesu peklowania na sucho w mojej poradzie: Peklowanie na sucho wędlin dojrzewających .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń