Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Precle można zajadać na słodko lub wytrawnie z wędliną. Polecam wypróbowanie przepisu.
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 109
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 128
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 305
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 109
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 128
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 305
Składniki
Drożdże i cukier rozpuszczamy w 3 łyżki ciepłej wody. Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy rozdrobione drożdże. Odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut. Po tym czasie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Z ciasta odcinamy paski i zwijamy je w precla. Kładziemy na stolnicy i odstawiamy na 30 minut. W rondlu doprowadzamy do wrzenia 3 litry wody. Piekarnik podgrzewamy do 220 stopni. Do wrzątku wsypujemy sodę. Zanurzamy precle w wrzątku i wyjmujemy je łyżka cedzakową, gdy wypłynął na wierzch. Odsączamy z wody i układamy na natłuszczoną blaszkę. Precle posypujemy sezamem i czarnuszką. Pieczemy 15-20 minut aż się zarumienią. Studzimy. Smacznego ;)