Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, domowy chleb pszenny.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 729
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22760
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15135
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4852
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45443
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 729
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22760
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15135
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4852
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45443
Składniki
Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże rozetrzeć z cukrem i 0,5 szkl. ciepłej wody. Dodać kilka łyżek mąki i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do reszty mąki dodać sól i wymieszać. Dodać pozostałe składniki, czyli rozczyn z drożdży, resztę wody i 1 łyżkę oleju. Wyrobić ciasto. Z ciasta uformować bochenek. Położyć go na blacie posypanym mąką i przykryć ręcznikiem kuchenny .Pozostawić na 1 godz. Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne (dno posmarować olejem) i nagrzać na 200ºC. Wyjąć gorące naczynie i włożyć do niego chlebek. Piec 35 minut w temp. 200ºC, następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 20 minut. Aby skórka nie była twarda, chlebek po wyjęciu z piekarnika, można przykryć mokrym ręczniczkiem.