Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, domowy chleb pszenny.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113056
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 430
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 776
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113056
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 430
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 776
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Składniki
Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże rozetrzeć z cukrem i 0,5 szkl. ciepłej wody. Dodać kilka łyżek mąki i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do reszty mąki dodać sól i wymieszać. Dodać pozostałe składniki, czyli rozczyn z drożdży, resztę wody i 1 łyżkę oleju. Wyrobić ciasto. Z ciasta uformować bochenek. Położyć go na blacie posypanym mąką i przykryć ręcznikiem kuchenny .Pozostawić na 1 godz. Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne (dno posmarować olejem) i nagrzać na 200ºC. Wyjąć gorące naczynie i włożyć do niego chlebek. Piec 35 minut w temp. 200ºC, następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 20 minut. Aby skórka nie była twarda, chlebek po wyjęciu z piekarnika, można przykryć mokrym ręczniczkiem.