Do góry

Śniadania Przepis na:

Pszenne bułeczki szpinakowe

Przepis dnia 2021-01-22
Pszenne bułeczki szpinakowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 423

Dodano:

Odsłon: 952

Polecam pszenne bułeczki szpinakowe, warzywne, zdrowe. W środku miękkie, na zewnątrz chrupiące, świeżością pachnące. O kolorze nietypowym, w smaku wyjątkowym. Szybko je się przygotowuje, dłużej na wyrośnięcie się oczekuje, a po upieczeniu znikają w okamgnieniu.

Składniki

  • 550 g mąki pszennej, typ. 405,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ok. 1 ½ płaskiej łyżeczki soli, do smaku,
  • ½ płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo mielonego,
  • ponadto:
  • oliwa z oliwek do posmarowania ciasta,
  • ewentualnie mąka do podsypania.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pszenne bułeczki szpinakowe

Przygotowanie

  1. Za pomocą miksera lub blendera, rozdrabniamy szpinak z dodatkiem wody, pieprzu i oliwy z oliwek.
    Całość przelewamy do miski, mieszamy z rozkruszonymi drożdżami.
    Dodajemy 200 g przesianej mąki, łączymy składniki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w na ok. 30 min w ciepłe miejsce (temp. pokojowa).
    Dodajemy pozostałą mąkę, sól i wyrabiamy ciasto. Kształtujemy kule, przykrywamy i pozostawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

  2. Ciasto ponownie zagniatamy, robimy kulę, którą kroimy jak pizzę, na 8 równych części. Z każdej formułujemy przez zagniecenie ciasta do środka, formułujemy okrągłe bułeczki. Przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch nacinamy ostrym nożem lub żyletka. Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia, na ok. 2 godz. (czas zależy od temp. otoczenia).
    Piekarnik nastawiamy na 200°C.

  3. Wierzch ciasta smarujemy oliwa z oliwek. Pieczemy 5 min, następnie temp. zmniejszamy do 185°C i pieczemy jeszcze ok. 15 min.
    Bułki po wyjęciu z piekarnika, jeszcze raz smarujemy oliwą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń