Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pszenne bułeczki szpinakowe, warzywne, zdrowe. W środku miękkie, na zewnątrz chrupiące, świeżością pachnące. O kolorze nietypowym, w smaku wyjątkowym. Szybko je się przygotowuje, dłużej na wyrośnięcie się oczekuje, a po upieczeniu znikają w okamgnieniu.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13910
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1600
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15575
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6339
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13910
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1600
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15575
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6339
Składniki
Za pomocą miksera lub blendera, rozdrabniamy szpinak z dodatkiem wody, pieprzu i oliwy z oliwek. Całość przelewamy do miski, mieszamy z rozkruszonymi drożdżami. Dodajemy 200 g przesianej mąki, łączymy składniki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w na ok. 30 min w ciepłe miejsce (temp. pokojowa). Dodajemy pozostałą mąkę, sól i wyrabiamy ciasto. Kształtujemy kule, przykrywamy i pozostawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagniatamy, robimy kulę, którą kroimy jak pizzę, na 8 równych części. Z każdej formułujemy przez zagniecenie ciasta do środka, formułujemy okrągłe bułeczki. Przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch nacinamy ostrym nożem lub żyletka. Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia, na ok. 2 godz. (czas zależy od temp. otoczenia). Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Wierzch ciasta smarujemy oliwa z oliwek. Pieczemy 5 min, następnie temp. zmniejszamy do 185°C i pieczemy jeszcze ok. 15 min. Bułki po wyjęciu z piekarnika, jeszcze raz smarujemy oliwą.