Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 423
Dodano: 17.01.2021
Odsłon: 952
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Za pomocą miksera lub blendera, rozdrabniamy szpinak z dodatkiem wody, pieprzu i oliwy z oliwek.
Całość przelewamy do miski, mieszamy z rozkruszonymi drożdżami.
Dodajemy 200 g przesianej mąki, łączymy składniki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w na ok. 30 min w ciepłe miejsce (temp. pokojowa).
Dodajemy pozostałą mąkę, sól i wyrabiamy ciasto. Kształtujemy kule, przykrywamy i pozostawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagniatamy, robimy kulę, którą kroimy jak pizzę, na 8 równych części. Z każdej formułujemy przez zagniecenie ciasta do środka, formułujemy okrągłe bułeczki. Przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch nacinamy ostrym nożem lub żyletka. Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia, na ok. 2 godz. (czas zależy od temp. otoczenia).
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Wierzch ciasta smarujemy oliwa z oliwek. Pieczemy 5 min, następnie temp. zmniejszamy do 185°C i pieczemy jeszcze ok. 15 min.
Bułki po wyjęciu z piekarnika, jeszcze raz smarujemy oliwą.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Blog_Mydlo_i_Powidlo 22 styczniaZgłoś do usunięcia
Świetne zielone bułeczki:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 22 styczniaZgłoś do usunięcia
Bardzo smakowite bułeczki <3Odpowiedzi: 1 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 18 styczniaZgłoś do usunięcia
Super:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz