Pyszne bułki, idealne na śniadanie.
Pszenne bułeczki z sezamem
Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- 250 ml wody
- 4 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- oraz kilka łyżek mleka i sezam do posypania bułek
Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- 250 ml wody
- 4 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- oraz kilka łyżek mleka i sezam do posypania bułek

Etapy przygotowania
Drożdże włożyć do miseczki. Dodać 3 łyżki wody, 1 płaską łyżeczkę cukru i rozetrzeć. Dodać jeszcze 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrósł. Do mąki dodać płaską łyżeczkę soli, resztę wody i wyrośnięty rozczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili dodać 4 łyżki oleju i 1 jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Następnie nakryć miskę ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. Po tym czasie urywać po kawałku ciasta i formować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej bułce zrobić nacięcie. Bułki przykryć i pozostawić jeszcze na ok. 15 minut. Następnie posmarować je mlekiem i posypać sezamem. Piec ok. 20 min. w temp. 200ºC.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 94

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 62
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 94

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 62


Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- 250 ml wody
- 4 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- oraz kilka łyżek mleka i sezam do posypania bułek
Drożdże włożyć do miseczki. Dodać 3 łyżki wody, 1 płaską łyżeczkę cukru i rozetrzeć. Dodać jeszcze 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrósł. Do mąki dodać płaską łyżeczkę soli, resztę wody i wyrośnięty rozczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili dodać 4 łyżki oleju i 1 jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Następnie nakryć miskę ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. Po tym czasie urywać po kawałku ciasta i formować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej bułce zrobić nacięcie. Bułki przykryć i pozostawić jeszcze na ok. 15 minut. Następnie posmarować je mlekiem i posypać sezamem. Piec ok. 20 min. w temp. 200ºC.
Bułeczki mniam mniam:)
Piękne bułeczki :)