Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z dodatkiem smażonej cebulki jest pachnący i puszysty. Wystarczy odrobina masła i mamy pyszne śniadanie.
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8722
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 80
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8722
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 80
Składniki
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, wlać 2 łyżki wody, wsypać łyżkę mąki, zamieszać, przykryć, odłożyć na 10 minut. Resztę mąki wsypać do drugiej miski, wymieszać z ziarnami, solą, połączyć z resztą wody olejem i rozczynem. Wyrabiać ciasto do czasu, aż będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę..
Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklić posiekaną cebulę, doprawić do smaku solą, ostudzić
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką deskę, rozwałkować formując prostokąt. Równo rozłożyć cebulkę i zwinąć jak roladę.
Włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarze 22/14 cm. Przykryć i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
Następnie chlebek posmarować wodą, posypać sezamem, nakłuć patyczkiem do szaszłyków. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 40-50 minut.