Do góry

Śniadania Przepis na:

Pszenny chrupiący chleb

Przepis dnia 2020-05-21
Pszenny chrupiący chleb

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 10706

Dodano:

Odsłon: 717

Pszenny chrupiący chleb

Składniki

  • Mąka pszenna typ 750 g 350 g
  • Maka pszenna typ 450 150 g
  • Woda letnie 350 g
  • Sól 10 g
  • Mieszanka gotowego zakwasu suszonego 15 g z drożdżami suszonymi 8 g ( mieszanka z firmy Złoty Kłos)
  • Pestki dyni 3 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pszenny chrupiący chleb

Przygotowanie

  1. W misce umieścić wszystkie składniki na chleb. Wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
    Ciasto wychodzi lekko klejące i tak powinno być. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.

    Pod koniec wyrastania nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przed włączeniem piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne. Po nagrzaniu piekarnika wyjmujemy naczynie i przekładamy do niego chleb. Nożem zrobić nacięcia. i włożyć do piekarnika. Pieczemy przez ok 60 minut. ( Dodatkowo aby chleb miał chrupiąca skórkę i pozostał dłużej świeży warto włożyć do piekarnika miseczkę z wodą). Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 21 maja Uwielbiam taki chleb. Zapisane, do zrobienia.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń