Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem marchewki, która częściowo zastępuje cukier a także dodaje smak i kolor.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 644
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1360
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458306
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1613
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2357
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 644
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1360
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458306
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1613
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2357
Składniki
Blaszka 21 X 21 cm. Marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki. Mąkę przesiewamy do miski w środku robimy dołek, kruszymy drożdże, posypujemy 1 łyżeczką cukru i zalewamy 3-4 łyżkami mleka. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Białko zostawiamy do smarowania ciasta. Gdy drożdże będą prawie płynne dodajemy resztę składników i zagniatamy na gładkie ciasto, gdy będzie zbyt twarde dodajmy trochę mleka.
Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej i posypanej bułką blaszki. Na wierzch układamy połówki moreli,delikatnie wciskamy je w ciasto. Blaszkę przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 10-15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Przed włożeniem do piekarnika ciasto smarujemy białkiem roztrzepanym z łyżeczką cukru. Pieczemy około 45 minut.