Do góry

Śniadania Przepis na:

Puszyste placuszki twarogowe

Puszyste placuszki twarogowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2150

Dodano:

Odsłon: 4093

Te biszkoptowe placuszki z dodatkiem twarogu są lekkie i puszyste jak chmurka. Można podać je z cukrem pudrem, dżemem, jogurtem i owocami lub z innymi, ulubionymi dodatkami. Placuszki usmażyłam na suchej patelni z powłoką nieprzywierającą.

Składniki

  • Na 10 niedużych placuszków:
  • Jajo kurze - 3 sztuki
  • Mąka pszenna tortowa - 4 łyżki
  • Twaróg półtłusty - 250 g
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżka
  • Sól - szczypta
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka ubić z cukrami na gładką i puszystą masę.

  2. Delikatnie wmieszać przesianą mąkę, a następnie twaróg, lekko roztarty palcami.

  3. Na koniec dodać pianę z białek ubitą ze szczyptą soli i wymieszać całość łyżką.

  4. Na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą smażyć placuszki bez dodatku tłuszczu do uzyskania rumianego koloru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń