Do góry

Śniadania Przepis na:

Puszysty omlet z wędzonym łososiem i twarożkiem granulowanym

Puszysty omlet z wędzonym łososiem i twarożkiem granulowanym

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2772

Dodano:

Odsłon: 2499

Macie też czasem tak, że w Waszej lodówce znajduje się jakiś wyjątkowy składnik, może nawet niecodziennie goszczący w menu i chcecie przygotować go w jakiejś specjalnej formie? U mnie tak właśnie było: dostałam kawałek przepięknego, aromatycznego fileta z łososia, wędzonego na zimno, z cudowną srebrną skórką i już od wczoraj myślałam, w jakim towarzystwie go podam, by podkreślić jego walory. Zrobiłam omlet z dodatkiem koperku, wnętrze wypełniłam granulowanym serkiem wiejskim, świeżym ogórkiem, szczypiorkiem, wyraziście przyprawiłam i dopiero położyłam kawałki ryby. Czy nie wygląda obłędnie? Tak samo smakował - używam czasu przeszłego, bo po daniu został jedynie czysty talerz ;-)

Składniki

  • 3 jaja (L)
  • 1 plasterek masła
  • 50 g fileta z wędzonego na zimno łososia (może być więcej)
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 łyżka siekanego koperku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 1 mały gruntowy ogórek lub kawałek zielonego szklarniowego
  • słodka wędzona papryka, sól morska, świeżo zmielony czerwony i czarny pieprz
  • nitki chilli
  • listki bazylii do dekoracji
1-2 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Puszysty omlet z wędzonym łososiem i twarożkiem granulowanym

Przygotowanie

  1. Łososia pokroić na średniej wielkości plasterki, serek osączyć na sitku ze śmietanki, ogórka obrać, pozbawić "ziarenek" i pokroić w drobną kostkę.

  2. Masło roztopić na dużej teflonowej patelni, wlać rozkłócone, połączone z posiekanym koperkiem
    i doprawione solą i pieprzem czarnym jajka, przykryć patelnię i smażyć na wolnym ogniu do 5 minut. Spód ma być delikatnie przyrumieniony, a góra ścięta. Wyłożyć na duży płaski talerz.
    Na jedną połowę rozłożyć serek, plasterki łososia, posypać ogórkiem i szczypiorkiem. Doprawić wędzoną papryką, zmielonym czerwonym pieprzem, nitkami chilli. Przykryć drugą połową omleta.
    Udekorować świeżą bazylią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń