Do góry

Śniadania Przepis na:

Pyrczok smażony.

Pyrczok smażony.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1421 Ocena: 18414

Dodano:

Odsłon: 306

Pyrczok, babka ziemniaczana potocznie kartoflarz – babka z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami z wędzonego boczku i pokrojonej w kostkę cebuli. Pikantnie przyprawiona i upieczona w piekarniku na złocisto-brązowy kolor. Jest tradycyjną potrawą kuchni kresów wschodnich. Polecam usmażone plastry pyrczoka podane z gęstą, kwaśną śmietaną i szczypiorem.

Składniki

  • pyrczok 6 plastrów
  • śmietana gęsta 12%
  • szczypior
  • olej do smażenia
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nagrzewamy olej na patelni. Układamy plastry pyrczoku na gorącym oleju.

  2. Smażymy z obu stron na rumiany kolor.

  3. Usmażone plastry pyrczoku podajemy z gęstą śmietaną, posypaną drobno pokrojonym szczypiorem.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń