Do góry

Śniadania Przepis na:

Pyszne maślane bułeczki z rodzynkami

Pyszne maślane bułeczki z rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 1780

Dodano:

Odsłon: 2467

Takie bułeczki można zjeść na kolację i na śniadanie.Smakują nie tylko dorosłym ale także maluchom.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 500 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli 120 g cukru
  • 150 g rodzynek
  • dodatkowo jedno jajko i łyżka mleka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.Rodzynki najlepiej namoczyć we wrzątku.Do 250 ml mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz łyżkę mleka,dokładnie mieszamy aby drożdże się rozpuściły i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.

    Do dużej miski wsypujemy mąkę,sól,resztę cukru i dokładnie mieszamy.Dodajemy nasz zaczyn,resztę mleka i rozpuszczone masło.Wyrabiamy ciasto.Ciasto powinno łatwo odchodzić od ścianek miski.Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę aby ładnie wyrosło. Następnie dodajemy rodzynki i ponownie wyrabiamy ciasto.Rodzynki powinny znaleźć się w środku ciasta

  2. .Ciasto dzielimy na równe części i z każdej wyrabiamy ładną gładką kulkę.Gotowe bułeczki kładziemy w odstępach na papierze do pieczenia i zostawiamy je jeszcze na 10-15 min.Gdy bułeczki trochę podrosną smarujemy je jajkiem wymieszanym z łyżką mleka.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy ok.15-20 minut (funkcja piekarnika góra-dół).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń