Do góry

Śniadania Przepis na:

Racuchy drożdżowe smażone na głębokim oleju.

Racuchy drożdżowe smażone na głębokim oleju.

Autor:

Przepisów i artykułów: 307 Ocena: 1403

Dodano:

Odsłon: 13370

Tak dziś myślę co by tu wy myśleć nie chce mi się zup, drugich dań. Więc siedziałam tak pomyślałam i wymyśliłam sobie racuszki, myślę że to dobry pomysł co wy na to?

Składniki

  • 0,5 kostki drożdży,
  • 0,5 szklanki cukru + 1 łyżka ( do rozczynu ),
  • 3 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka ( do rozczynu ),
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka octu,
  • kilka kropel olejku migdałowego,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 litr oleju do smażenia.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do kubka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka.

  2. Wymieszać i postawić do wyrośnięcia, do podwojenia zawartości.

  3. Do miski dodać mąkę, jajka, cukier, aromat i ocet.

  4. Następnie wlać wyrośnięty rozczyn i drugie pół szklanki mleka.

  5. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników.

  6. Gdy ciasto postawione do wyrośnięcia, podwoi swoją objętość.

  7. Moczyć łyżkę w ciepłej wodzie, nabrać ciasto i wrzucać na rozgrzany olej.

  8. Smażyć z obu stron na wolnym ogniu na złoty kolor.

  9. Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

  10. Podawać kto z czym lubi np. powidła jogurt itp.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń