Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-05-2023
Chrupiące i puszyste drożdżowe racuchy są idealne na weekendowe śniadanie. Wersja z jabłkami i ananasem zachwyci całą rodzinę!
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 689
Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam takie świąteczne ciasteczkado herbatki pasuj...
Odsłon: 106
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 429
Polecam.
Odsłon: 456
Dzisiaj sernik z brzoskwiniami przygotowany na Andrzejki. Wyszedł bardzo smac...
Odsłon: 40
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 689
Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam takie świąteczne ciasteczkado herbatki pasuj...
Odsłon: 106
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 429
Polecam.
Odsłon: 456
Dzisiaj sernik z brzoskwiniami przygotowany na Andrzejki. Wyszedł bardzo smac...
Odsłon: 40
Składniki
Rozczyn. W wysokim naczyniu mieszamy ciepłe mleko, drożdże, cukier i mąkę. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Ciasto. Składniki na ciasto mieszamy z rozczynem. Zarabiamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po godzinie dodajemy jabłka prażone i pokrojonego ananasa. Zagniatamy i zostawiamy jeszcze na kilka minut. Jeśli zamiast jabłek prażonych używacie świeżych, warto do ciasta dodać jeszcze łyżkę cukru. Odrywamy po kawałku ciasta - ja podzieliłam ciasto na 10 części. Kawałki ciasta wkładamy na rozgrzany olej i lekko dociskamy, formując placuszki. Oleju powinno być na tyle dużo, aby racuchy były do połowy zanurzone. Smażymy, aż do zarumienienia z obu stron. Po smażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem, polane jogurtem lub syropem klonowym. Najlepsze są na ciepło ;)