Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-05-2023
Chrupiące i puszyste drożdżowe racuchy są idealne na weekendowe śniadanie. Wersja z jabłkami i ananasem zachwyci całą rodzinę!
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2139
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 6900
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1083
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2139
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 6900
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1083
Składniki
Rozczyn. W wysokim naczyniu mieszamy ciepłe mleko, drożdże, cukier i mąkę. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Ciasto. Składniki na ciasto mieszamy z rozczynem. Zarabiamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po godzinie dodajemy jabłka prażone i pokrojonego ananasa. Zagniatamy i zostawiamy jeszcze na kilka minut. Jeśli zamiast jabłek prażonych używacie świeżych, warto do ciasta dodać jeszcze łyżkę cukru. Odrywamy po kawałku ciasta - ja podzieliłam ciasto na 10 części. Kawałki ciasta wkładamy na rozgrzany olej i lekko dociskamy, formując placuszki. Oleju powinno być na tyle dużo, aby racuchy były do połowy zanurzone. Smażymy, aż do zarumienienia z obu stron. Po smażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem, polane jogurtem lub syropem klonowym. Najlepsze są na ciepło ;)