Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na pulchne placki z jabłkami bez drożdży.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 54
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 576
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5559
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 54
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 576
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5559
Składniki
Do średniej wielkości miski wbić jajka, dodać jogurt, wanilię, syrop klonowy, ocet i olej/masło. Wymieszać.
Dosypać mąkę i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało konsystencję budyniu.
Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Nakładać po 1 łyżce ciasta. Na wierzch każdego placka położyć po 2-3 pastry jabłka lekko je dociskając. Placki zwiększają objętość podczas smażenia, więc nie należy ich zbyt ciasno układać.
Smażyć 3-4 minuty, następnie obrócić placki i smażyć kolejną minutę.
Podawać z ulubionymi dodatkami.