Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwaga! Teraz będzie totalna rozpusta ;) Drożdżowe racuchy z borówkami. Jednak jak zauważycie jest to dosyć zdrowa rozpusta (no może poza odrobiną cukru). Do zrobienia racuchów użyłam w części mąki pełnoziarnistej i dodałam otręby. No i te borówki! Mniam!
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 726
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 158
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31360
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 433
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 726
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 158
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31360
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 433
Składniki
Obie mąki, otręby, cukier waniliowy wsypuję do dużej miski i mieszam ze sobą. W mące robię dołeczek, wkruszam drożdże, posypuję szczyptą soli i cukrem. Do dołeczka z drożdżami wlewam część lekko podgrzanego mleka. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 10 minut. Po ym czasie drewnianą łyżką zaczynam wyrabiać ciasto dolewając resztę mleka. Jeśli ciasto jest za gęste dolewam więcej mleka, jak za rzadkie dosypuję mąki. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Ciasto wyrabiam około 5 minut. Znów przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodaję borówki i delikatnie mieszam drewnianą łyżką.
Na patelni rozgrzewam olej. I tu uwaga! Oleju ma być symboliczna ilość, najlepiej tylko nim posmarować patelnię. W przeciwnym razie w czasie smażenia, jak borówki puszczają nieco sok, będzie bardzo mocno pryskać. Drewnianą łyżką nabieram niewielkie porcje ciasta i nakładam na rozgrzaną patelnię. Racuszki smażę po kilka minut z każdej strony.