Do góry

Śniadania Przepis na:

Racuchy pełnoziarniste z borówkami

Racuchy pełnoziarniste z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 746

Dodano:

Odsłon: 564

Uwaga! Teraz będzie totalna rozpusta ;) Drożdżowe racuchy z borówkami. Jednak jak zauważycie jest to dosyć zdrowa rozpusta (no może poza odrobiną cukru). Do zrobienia racuchów użyłam w części mąki pełnoziarnistej i dodałam otręby. No i te borówki! Mniam!

Składniki

  • 1 szkl mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki otrąb
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka drożdży
  • 1 szklanka mleka (u mnie owsiane)
  • Borówki – dowolna ilość, ja dałam ich sporo.
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obie mąki, otręby, cukier waniliowy wsypuję do dużej miski i mieszam ze sobą. W mące robię dołeczek, wkruszam drożdże, posypuję szczyptą soli i cukrem. Do dołeczka z drożdżami wlewam część lekko podgrzanego mleka. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 10 minut. Po ym czasie drewnianą łyżką zaczynam wyrabiać ciasto dolewając resztę mleka. Jeśli ciasto jest za gęste dolewam więcej mleka, jak za rzadkie dosypuję mąki. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Ciasto wyrabiam około 5 minut. Znów przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
    Po tym czasie do ciasta dodaję borówki i delikatnie mieszam drewnianą łyżką.

  2. Na patelni rozgrzewam olej. I tu uwaga! Oleju ma być symboliczna ilość, najlepiej tylko nim posmarować patelnię. W przeciwnym razie w czasie smażenia, jak borówki puszczają nieco sok, będzie bardzo mocno pryskać.
    Drewnianą łyżką nabieram niewielkie porcje ciasta i nakładam na rozgrzaną patelnię. Racuszki smażę po kilka minut z każdej strony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń