Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwaga! Teraz będzie totalna rozpusta ;) Drożdżowe racuchy z borówkami. Jednak jak zauważycie jest to dosyć zdrowa rozpusta (no może poza odrobiną cukru). Do zrobienia racuchów użyłam w części mąki pełnoziarnistej i dodałam otręby. No i te borówki! Mniam!
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1745
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8297
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 723
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1252906
Polecam.
Odsłon: 1389
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1745
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8297
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 723
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1252906
Polecam.
Odsłon: 1389
Składniki
Obie mąki, otręby, cukier waniliowy wsypuję do dużej miski i mieszam ze sobą. W mące robię dołeczek, wkruszam drożdże, posypuję szczyptą soli i cukrem. Do dołeczka z drożdżami wlewam część lekko podgrzanego mleka. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 10 minut. Po ym czasie drewnianą łyżką zaczynam wyrabiać ciasto dolewając resztę mleka. Jeśli ciasto jest za gęste dolewam więcej mleka, jak za rzadkie dosypuję mąki. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Ciasto wyrabiam około 5 minut. Znów przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodaję borówki i delikatnie mieszam drewnianą łyżką.
Na patelni rozgrzewam olej. I tu uwaga! Oleju ma być symboliczna ilość, najlepiej tylko nim posmarować patelnię. W przeciwnym razie w czasie smażenia, jak borówki puszczają nieco sok, będzie bardzo mocno pryskać. Drewnianą łyżką nabieram niewielkie porcje ciasta i nakładam na rozgrzaną patelnię. Racuszki smażę po kilka minut z każdej strony.