Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłek wszędzie pod dostatkiem, więc tym razem u mnie przepis ze starej książki kucharskiej mojej mamy na racuchy z jabłkiem inaczej też jabłkowe pączki.
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 102
Doskonałą lazanię z cukinii przygotujesz zastępując tradycyjny makaron plaste...
Odsłon: 925
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 100
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 79
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 35
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 102
Doskonałą lazanię z cukinii przygotujesz zastępując tradycyjny makaron plaste...
Odsłon: 925
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 100
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 79
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 35
Składniki
Cukier mieszamy z drożdżami.
Do drożdży dodajemy ciepłe mleko i 2 szklanki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto troszkę podrośnie dodajemy do niego żółtka i esencję waniliową.
Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy resztę mąki.
Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy.
Do ciasta dodajemy również starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Jeśli jabłka maja dużo soku to musimy je dobrze odcisnąć. Wszystko mieszamy.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej do temp. 160-170' C tak jak na pączki. Czyli tłuszcz powinien być rozgrzewany na niezbyt dużym ogniu tak aby racuchy się nam od razu nie spaliły i nie były surowe w środku. Na rozgrzany tłuszcz łyżka nakładamy racuchy
Smażymy po kilka minut z jednej i drugiej strony tak aby racuchy miały kolor złoto-brązowy.
Jeśli ktoś lubi racuchy można obsypać cukrem pudrem, ale bez niego są równie wyśmienite. Smacznego !!!
;-D