Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłek wszędzie pod dostatkiem, więc tym razem u mnie przepis ze starej książki kucharskiej mojej mamy na racuchy z jabłkiem inaczej też jabłkowe pączki.
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 62
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 28
Koktajl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli ktoś nie przepada...
Odsłon: 85
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 5123
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 62
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 28
Koktajl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli ktoś nie przepada...
Odsłon: 85
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 5123
Składniki
Cukier mieszamy z drożdżami.
Do drożdży dodajemy ciepłe mleko i 2 szklanki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto troszkę podrośnie dodajemy do niego żółtka i esencję waniliową.
Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy resztę mąki.
Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy.
Do ciasta dodajemy również starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Jeśli jabłka maja dużo soku to musimy je dobrze odcisnąć. Wszystko mieszamy.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej do temp. 160-170' C tak jak na pączki. Czyli tłuszcz powinien być rozgrzewany na niezbyt dużym ogniu tak aby racuchy się nam od razu nie spaliły i nie były surowe w środku. Na rozgrzany tłuszcz łyżka nakładamy racuchy
Smażymy po kilka minut z jednej i drugiej strony tak aby racuchy miały kolor złoto-brązowy.
Jeśli ktoś lubi racuchy można obsypać cukrem pudrem, ale bez niego są równie wyśmienite. Smacznego !!!
;-D