Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłek wszędzie pod dostatkiem, więc tym razem u mnie przepis ze starej książki kucharskiej mojej mamy na racuchy z jabłkiem inaczej też jabłkowe pączki.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 151
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1859
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14593
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19661
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 151
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1859
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14593
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19661
Składniki
Cukier mieszamy z drożdżami.
Do drożdży dodajemy ciepłe mleko i 2 szklanki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto troszkę podrośnie dodajemy do niego żółtka i esencję waniliową.
Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy resztę mąki.
Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy.
Do ciasta dodajemy również starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Jeśli jabłka maja dużo soku to musimy je dobrze odcisnąć. Wszystko mieszamy.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej do temp. 160-170' C tak jak na pączki. Czyli tłuszcz powinien być rozgrzewany na niezbyt dużym ogniu tak aby racuchy się nam od razu nie spaliły i nie były surowe w środku. Na rozgrzany tłuszcz łyżka nakładamy racuchy
Smażymy po kilka minut z jednej i drugiej strony tak aby racuchy miały kolor złoto-brązowy.
Jeśli ktoś lubi racuchy można obsypać cukrem pudrem, ale bez niego są równie wyśmienite. Smacznego !!!
;-D