Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste racuszki na zsiadłym mleku z kawałkami soczystych jabłek. Proste i szybkie do zrobienia. Sprawdzą się na słodkie, śniadanie, podwieczorek lub deser po obiedzie. Przepadają za nimi zarówno dzieci, jak i dorośli.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 38
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 22
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 118
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 124
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 38
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 22
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 118
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 124
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, następnie żółtka. Do masy jajecznej dodajemy zsiadłe mleko. Całość mieszamy.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną, szczyptę soli i cynamon.
Do mokrych składników dodajemy stopniowo suche składniki. Mieszamy do uzyskania gładniej konsystencji.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dodajemy do miski z surowym ciastem. Całość delikatnie mieszamy łyżką.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Ciasto wykładamy łyżką. Racuchy smażymy na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy wykładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem racuchy posypujemy cukrem. Smacznego!