Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy z truskawkami to świetna propozycja na słodkie śniadanie dla całej rodziny. Przepis jest niezwykle prosty do wykonania, jednak wymaga trochę cierpliwości – ciasto musi dwukrotnie wyrastać po 20 minut. Racuszki możesz podać z dowolnymi sezonowymi owocami, nam jednak najlepiej smakują z truskawkami.
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 448
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 809
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 213
Świąteczny klops.
Odsłon: 164
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 448
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 809
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 213
Świąteczny klops.
Odsłon: 164
Składniki
Truskawki umyj delikatnie pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój na plastry.
Mleko podgrzej do 30 stopni Celsjusza, powinno być ciepłe, ale nie gorące. Przelej do miski.
Do miski z mlekiem wkrusz drożdże, dodaj cukier i 5 łyżek mąki. Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
Po upływie czasu do zaczynu wsyp resztę mąki i wbij jajko. Ponownie wymieszaj, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Przykryj ścierką i odstaw na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wykładaj porcje ciasta, na wierzchu każdej ułóż kilka plastrów truskawek. Smaż z obu stron na złoty kolor, zazwyczaj to 2-3 minuty.
Racuchy z truskawkami podawaj posypane cukrem pudrem.