Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic pyszniejszego na leniwe śniadanie niż smażone racuszki. Przedstawiamy klasyczny przepis, jednak istnieje możliwość modyfikacji. Aby placki były lżejsze, zastąp jajka samym białkiem jaj, a zamiast cukru dodaj miód lub syrop klonowy. Racuszki podawaj z domowym syropem truskawkowym i bitą śmietaną. Koniecznie gorące, prosto z patelni!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2309
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1431
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 529
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3595
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1290
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2309
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1431
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 529
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3595
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1290
Składniki
Pracę zacznij od przesiania mąki, następnie dodaj sodę i wymieszaj. Wbij jajka do miski i ubij, utrwalając cukrami. Masa powinna być jasna i puszysta. Naprzemiennie dodawaj mleko z mąką i mieszaj łyżką lub na wolnych obrotach miksera, aby uzyskać gładką, jednorodną konsystencję. Ciasto powinno przypominać gęste ciasto naleśnikowe.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, nabieraj łyżką porcję ciasta, formuj okrągłe racuszki i smaż je na złoty kolor z obydwu stron. Aby odsączyć nadmiar tłuszczu, możesz odkładać placki na ręcznik papierowy. Racuszki podawaj ze świeżymi owocami, dżemem, syropem owocowym lub cukrem pudrem.