Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja mama robi je bardzo często, są przepyszne.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 26428
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 213
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 449
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 26428
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 213
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 449
Składniki
Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, dodać mleko i kilka łyżek mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Żółtka utrzeć z dwoma łyżka cukru do białości, połączyć z rozczynem, dodać resztę mąki, wódkę, oliwę i aromat. Wyrobić drewnianą łyżką ciasto, dodać ubitą pianę z białek i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość dodać jabłka i delikatnie wymieszać. Kłaść łyżką ciasto na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.