Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest bardzo prosty i warty wypróbowania :)
Pyszny i zdrowy
Odsłon: 46
Raz lub dwa do roku gotuję ozorki w sosie albo chrzanowwo - musztardowym, alb...
Odsłon: 509
Moja rodzinka bardzo lubi placki ziemniaczane , więc często przygotowuję dla...
Odsłon: 193
Pyszny i zdrowy
Odsłon: 46
Raz lub dwa do roku gotuję ozorki w sosie albo chrzanowwo - musztardowym, alb...
Odsłon: 509
Moja rodzinka bardzo lubi placki ziemniaczane , więc często przygotowuję dla...
Odsłon: 193
Składniki
Suche składniki umieścić w dużej misce, zrobić wgłębienie i następnie dodać składniki mokre. Drucianą trzepaczką rozmieszać najpierw mokre składniki, następnie zagarniając składniki suche wymieszać wszystko razem, aż powstanie w miarę gładkie ciasto (może być kilka grudek, ale to nie przeszkadza). Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać kilka łyżek mleka albo maślanki. Gotowe ciasto odstawić na około 10 minut, aby 'odpoczęło'.
Patelnię teflonową rozgrzać na średnim ogniu, natrzeć odrobiną masła i zmniejszyć ogień. Nakładać porcje ciasta i nadać delikatnie łyżką okrągły kształt. Racuszki na maślance smażyć na wolnym ogniu - gdy spód stanie się złoty, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, przewracać racuszki na drugą stronę i dosmażyć na złoto. Usmażone racuszki na maślance podawać z miodem, syropem klonowym, owocami, lodami, cukrem pudrem lub schłodzonym jogurtem owocowym. Miłego gotowania!