Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszne, delikatne i niedrogie racuszki z kaszy manny. Są smaczne, łatwe do przygotowania i idealne na lekkie śniadanie lub kolację. Podane z owocami i konfiturą mogą być też smakowitym deserem, który zaspokoi gusta wszystkich domowników. Prosty skład, a tyle smaku!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8570
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1251
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10231
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4649
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 713
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8570
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1251
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10231
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4649
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 713
Składniki
Odmierzamy pół szklanki kaszy manny. Wsypujemy do większej miski
Zagotowujemy dwie szklanki mleka i zalewamy nim kaszę. Mieszamy przez chwilę, najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej. Po chwili kasza zgęstnieje. Należy ją nieco przestudzić
Do przestudzonej kaszy dodajemy starte na tarce jabłka i mieszamy
Do masy wbijamy dwa jajka i znów mieszamy
Na koniec dodajemy 5 pełnych łyżek mąki, szczyptę soli oraz łyżkę cukru. Jeszcze raz wszystko mieszamy
Na patelni rozgrzewamy olej i na mocno rozgrzany olej nakładamy łyżką ciasto na placuszki. Skręcamy nieco moc palnika
Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku
Podajemy z cukrem pudrem, konfiturą, owocami lub miodem