Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszne, delikatne i niedrogie racuszki z kaszy manny. Są smaczne, łatwe do przygotowania i idealne na lekkie śniadanie lub kolację. Podane z owocami i konfiturą mogą być też smakowitym deserem, który zaspokoi gusta wszystkich domowników. Prosty skład, a tyle smaku!
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1304
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1092
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1304
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1092
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Składniki
Odmierzamy pół szklanki kaszy manny. Wsypujemy do większej miski
Zagotowujemy dwie szklanki mleka i zalewamy nim kaszę. Mieszamy przez chwilę, najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej. Po chwili kasza zgęstnieje. Należy ją nieco przestudzić
Do przestudzonej kaszy dodajemy starte na tarce jabłka i mieszamy
Do masy wbijamy dwa jajka i znów mieszamy
Na koniec dodajemy 5 pełnych łyżek mąki, szczyptę soli oraz łyżkę cukru. Jeszcze raz wszystko mieszamy
Na patelni rozgrzewamy olej i na mocno rozgrzany olej nakładamy łyżką ciasto na placuszki. Skręcamy nieco moc palnika
Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku
Podajemy z cukrem pudrem, konfiturą, owocami lub miodem