Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszne, delikatne i niedrogie racuszki z kaszy manny. Są smaczne, łatwe do przygotowania i idealne na lekkie śniadanie lub kolację. Podane z owocami i konfiturą mogą być też smakowitym deserem, który zaspokoi gusta wszystkich domowników. Prosty skład, a tyle smaku!
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 595
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11932
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13500
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 595
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11932
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13500
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Składniki
Odmierzamy pół szklanki kaszy manny. Wsypujemy do większej miski
Zagotowujemy dwie szklanki mleka i zalewamy nim kaszę. Mieszamy przez chwilę, najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej. Po chwili kasza zgęstnieje. Należy ją nieco przestudzić
Do przestudzonej kaszy dodajemy starte na tarce jabłka i mieszamy
Do masy wbijamy dwa jajka i znów mieszamy
Na koniec dodajemy 5 pełnych łyżek mąki, szczyptę soli oraz łyżkę cukru. Jeszcze raz wszystko mieszamy
Na patelni rozgrzewamy olej i na mocno rozgrzany olej nakładamy łyżką ciasto na placuszki. Skręcamy nieco moc palnika
Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku
Podajemy z cukrem pudrem, konfiturą, owocami lub miodem