Do góry

Śniadania Przepis na:

Razowo pszenna pita ziołowo-paprykowa

Razowo pszenna pita ziołowo-paprykowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2167

Dodano:

Odsłon: 336

Najlepiej przygotować pieczywo własnoręcznie – mamy wówczas pewność, że jest doskonałej jakości, bez żadnej chemii. A jak jeszcze dodamy aromatycznych zioła z ogródka – pychota. Taką pitę można podawać z dowolnym nadzieniem lub jako dodatek do sałatek.

Składniki

  • Mąka pszenna - 1,5 szkl.
  • Mąka żytnia razowa - 1,5 szkl.
  • Drożdże suche - 1 opakowanie - 7g
  • Cukier - 1 płaska łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Ostra papryka - 2 płaskie łyżeczki
  • Świeże zioła - garść - rozmaryn, tymianek, oregano, kolendra
  • Kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • Ciepła woda - 1 i 1/4 szkl.
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże zalewamy 1/4 szkl. ciepłej wody, dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki pszennej, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.

  2. Mąkę pszenną i razową przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, szklankę wody, sól, drobniutko posiekane zioła, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę i zagniatamy ciasto (jak jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki, jak za twarde dolewamy trochę ciepłej wody - musi odchodzić od ręki). Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz (aż podwoi swoją objętość).

  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy 12-14 cm. Przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 20 min.

    Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu chlebek przekrawamy i faszerujemy dowolnym nadzieniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń