Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepiej przygotować pieczywo własnoręcznie – mamy wówczas pewność, że jest doskonałej jakości, bez żadnej chemii. A jak jeszcze dodamy aromatycznych zioła z ogródka – pychota. Taką pitę można podawać z dowolnym nadzieniem lub jako dodatek do sałatek.
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5364
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8616
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17567
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 695
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5364
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8616
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17567
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 695
Składniki
Drożdże zalewamy 1/4 szkl. ciepłej wody, dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki pszennej, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.
Mąkę pszenną i razową przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, szklankę wody, sól, drobniutko posiekane zioła, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę i zagniatamy ciasto (jak jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki, jak za twarde dolewamy trochę ciepłej wody - musi odchodzić od ręki). Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz (aż podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy 12-14 cm. Przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 20 min. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu chlebek przekrawamy i faszerujemy dowolnym nadzieniem.