Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepiej przygotować pieczywo własnoręcznie – mamy wówczas pewność, że jest doskonałej jakości, bez żadnej chemii. A jak jeszcze dodamy aromatycznych zioła z ogródka – pychota. Taką pitę można podawać z dowolnym nadzieniem lub jako dodatek do sałatek.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 105
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 159
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2167
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 105
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 159
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2167
Składniki
Drożdże zalewamy 1/4 szkl. ciepłej wody, dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki pszennej, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.
Mąkę pszenną i razową przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, szklankę wody, sól, drobniutko posiekane zioła, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę i zagniatamy ciasto (jak jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki, jak za twarde dolewamy trochę ciepłej wody - musi odchodzić od ręki). Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz (aż podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy 12-14 cm. Przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 20 min. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu chlebek przekrawamy i faszerujemy dowolnym nadzieniem.