Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjne bułki pszenne jogurtowe
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7899
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1161
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13666
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7899
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1161
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13666
Składniki
Do letniej wody dodać rozkruszone rozdroże dodać miód, łyżkę jogurtu oraz łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać i odstawić na ok 10-15 minut w ciepłe miejsce. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać jogurt, jajko , roztopione masło, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Ciasto nie klei się do rąk. ( w razie konieczności podsypać odrobiną mąki, ja nie musiałam podsypywać) Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia odętości. Ciasto wyjąć z miski na blat lekko podsypany mąką. Z ciasta zrobić wałek. u mnie długość ok 55 cm a szerokość ok 8 cm. Ciasto podzielić nożem na 10 równych części. Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na ok 15 minut. (góra- dół bez termoobiegu). Smacznego!