Do góry

Śniadania Przepis na:

risotto z burakami

risotto z burakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 652 Ocena: 11910

Dodano:

Odsłon: 175

Ostatnio często robię risotto z mięsem, serem i warzywami. Dzisiaj proponuję lekko słodkie risotto z burakami i owocami kiwi.

Składniki

  • ryż 100 g
  • 3 ugotowane buraki 180 g
  • bulion 75 ml
  • limoncello 100 ml
  • ocet balsamiczny 2-2,5 łyżki
  • cukier brązowy 1/2 łyżki
  • sól, pieprz
  • woda ok.200 ml
  • 2 owoce kiwi
  • ew, sos balsamiczny do polania
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
risotto z burakami

Przygotowanie

  1. Na patelnię wylewamy bulion,gdy zawrze dodajemy ryż,krótko dusimy pod przykryciem.
    Zalewamy limoncello i redukujemy, a następnie partiami dolewamy wodę ( gotujemy na minimalnym ogniu ).
    Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
    Po dodaniu ostatniej partii wody dodajemy starte buraki i ocet balsamiczny.
    Dusimy do miękkości ryżu.
    Podajemy z plasterkami kiwi, polane sosem balsamicznym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 lutego "Audycja zawierała lokowanie produktu, pod nazwą "S", hehehe.
Fajny pomysł, trzeba będzie wypróbować :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń