Do góry

Śniadania Przepis na:

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 1393

Dodano:

Odsłon: 3890

Proste, pyszne i puszyste rogaliki. Idealne na śniadanie lub kolacje.

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 6 łyżek oleju
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • ok. 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • twarda marmolada do nadzienia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże.

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, robimy wgłębienie do którego wlewamy mleko z drożdżami. Delikatnie mieszamy z mąką i odstawiamy do podrośnięcia.

    Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, powoli wlewamy mleko tak, żeby nasze ciasto było miękkie i sprężyste.

    Dobrze zagniatamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

    Ciasto zagniatamy, dzielimy na pół.

    Wałkujemy okrąg, dzielimy na 8 trójkątów. Przy długim brzegu nakładamy łyżeczkę twardej marmolady. Zwijamy rogale. Z drugą częścią ciasta tak samo postępujemy. Odstawiamy na chwilę do napuszenia. Smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 st. C ok. 20-25 minut. Smacznego :)

    Z przepisu wychodzi 16 średnich rogali.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń